Mladog pevača Filipa Mitrovića upoznali smo u talent takmičenju “Prvi glas Srbije” u kojem nas je osvojio svojim prodornim glasom, kao i nenametljivim ponašanjem.
Nedavno je, na iznanađenje mnogih, potpisao ugovor sa “Grand” produkcijom i izdao singl “Ludo srce” koji je već na samom početku naišao na pozitivne kritike od strane publike i Filipovih kolega. Ovom skromnom momku je kulinarstvo primarna profesija kojom se uspešno bavio pre nego što je postao poznat javnosti, tako da je možda izlišno pitati ga kako se snalazi u onim prostorijama koje mnogi muškarci često zaobilaze u “širokom luku”.
Iako se sada uspešno bavi muzikom, kuvanje je ostalo njegova prva ljubav, kojoj se rado vraća, naravno kada mu to obaveze dozvole.
Da li voliš da kuvaš i kako se snalaziš u kuhinji?
Većina ljudi zna da je moja primarna profesija kuvarstvo. Kada sam bio klinac obožavao sam da zavirim u maminu kuhinju. Uvek me je fasciniralo pripremanje namirnica, i cela ta radna kulinarska atmosfera. Onda sam i upisao srednju Ugostiteljsku školu u Vrnjačkoj Banji koju sam i završio. Kasnije sam se okrenuo ka muzici, ali kuvanje je moja prva ljubav i u zavisnosti od obaveza uvek joj se rado vratim.
Koja hrana te podseća na detinjstvo i da li si kao mali bio izbirljiv?
Nikad nisam bio izbirljiv, samo ne jedem podvarak, jer ne mogu da podnesem taj miris, i nekako, kako god se pripremi uvek me asocira na nešto bljutavo.
S obzirom da sam rođen na selu tamo sam naučen da jedem sve. Uvek je na stolu bilo nekoliko vrsta kuvane hrane, salata, domaćih mlečnih proizvoda i slično. Na detinjstvo me podsete uštipci, domaća pršuta, mamine čorbice sa povrćem…
Omiljeni restoran, preporuka
Neću reklamirati restorane jer neće platiti, ali u Beogradu imam par restorana gde šta god da naručim znam da će biti dobro. Jedan restoran je na Slaviji, a drugi je u Zemunu i imaju odličnu morsku ribu. Ja sam tip koji uživa u svakom zalogaju hrane, i imam neke svoje rituale kada je u pitanju pripremanje i degustiranje hrane. Volim kombinacije ukusa, a najomiljenjije su mi kombinacije mesa i svežeg bilja i salata sa nekim dobrim dresingom.
Kada si u inostranstvu, u koje restorane ideš i šta jedeš?
Kada otputujem negde, zaista volim da, ako sam u mogu’nosti, probam kuhinju te države. Međutim, toliko me iscrpi put i nastupi da retko kad mogu da se posvetim istraživanju kuhinje. Najviše volim kada odem negde i kupim neke nove začine.
Da li vodiš računa o ishrani?
Vodim, ali ne stalno. Moj posao nosi sa sobom puno obroka noću, ne tako zdrave hrane, ali kada sam slobodan preko nedelje obožavam da se osamim i sebi udovoljavam, a
esto kuvam i za svoje prijatelje. Moja kuhinja izgleda kao prava mala profi kuhinja, koja ima žardinjere sa svežim začinskim biljkama koje sam lično sadio i nekako me sam ulazak u kuninju oraspoloži i motiviše za kuvanje.
Omiljena kuhinja
Volim azijsku kuhinju, jer smatram da je njihova kuhinja najzdravija, puna raznovsnog povrća, piletine, junetine i ona je mom ukusu najbliža.
Slani ili statki specijaliteti?
Slatkiše baš slabo jedem. Uglavnom unesem slatko preko soka ili kafe. Pošto uvek imam neki keks ili kolač u frižideru, uglavnom posle tri ujutru posežem za slatkišima, a onda se vraćam u krevet. Tako sam već navikao organizam, da mi sam “traži” slatko tokom noći. Slane specijalitete više volim, što začinjenije, sa puno sirćeta, maslinovog ili suncokretovog ulja, bibera, crvene paprika, baš uživam u tome.
Da li postoji nešto što nikada ne bi pojeo?
Nikada ne bih mogao jesti puževe, zmije i neke gmizavce koji su kao super stvar za probati. Nisam baš toliki pomodarac, i ne znam kako bi to moj želudac i psiha podneli.
Podelite sa nama omiljeni recept
Kao što sam rekao, najviše volim obrok salate (kuvana ćuretina koja se ohladi, plodovi mora, piletina, tunjevina).
Bilo šta od ovih vrsta mesa da koristite nećete pogrešiti
Sastojci:
– 2-3 vrste zelene salate sečene na rezanca
– kačkavalj
– kuvana jaja
– chery paradajz
– svež krastavac, neoljušten
– sveže pečurke secene na listice
– grcki jogurt ili kisela pavlaka
– zelene masline
– parmezan
– zelena i crvena paprika
– acetto Balsamico
– so
– maslinovo ulje
Priprema:
Sve se od povrća smiksa, začini maslinovim uljem, solju i balsamicom. Servira se na tanjir sa jogurtom, pečurkama, maslinama, kačkavaljem, parmezanom i mesom. Pomenuti začini se stavljaju odozgo na vec začinjen mix salata.
Autor: Jasmina Jovičić