Sastojci:
– 5 dl mleka
– 1 svež kvasac
– 1kg mekog brašna
– 2 kašike šećera
– 1 kašika soli
– 1,5 dl ulja
– 2 jajeta
– susam, seme lana
– 250g praške šunke
– 250g kačkavalja
– 100g putera
– 1 ukrasna zelena salata
Priprema
1. U dubljoj posudi pomešati 2,5 dl mlakog mleka, svež kvasac, 1 supenu kašiku šećera i 1 kafenu kašičicu brašna, pa ostaviti na toplom da nadođe.
2. U većoj posudi sjediniti 1/2 kg brašna, 1 kašiku soli i 1 kašiku šećera, sve dobro izmešati i napraviti udubljenje u sredini. Zatim sipati nadošao kvasac, dodati 2,5 dl mleka, 1,5 dl ulja, te postepeno dodavati ostatak brašna ručno meseći sve vreme dok testo ne počne da se odvaja od prstiju.
3. Izrađeno testo ostaviti da nadođe. Potom ga premesiti i ručno oblikovati male kajzerice. Svaku kajzericu premazati umućenim jajima i posuti mešavinom susama i semena lana.
4. Tepsiju nauljiti, posuti brašnom pa poslagati pripremljene kajzerice i peći u zagrejanoj rerni na 250 °C dok ne porumene.
Finalni postupak:
1. Pečene kajzerice ostaviti da se ohlade pa ih poprečno preseći napola.
2. Unutrašnjost kajzerice premazati puterom, staviti list zelene salate, zatim prašku šunku i malo rendanog kačkavalja.