Start Deserti Finske pule

Finske pule

Clipboard18

Pripremа:
1. U malo mlakog mleka razmrviti kvasac sa šećerom i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme prosejati brašno, dodati prstohvat soli, pa zatim šećer, vanil-šećer, jaje i po želji kardamom.
3. Smesu potom sjediniti sa nadošlim kvascem i omekšalim puterom.
4. Umesiti glatko testo postepeno dodajući mlaku vodu. Testo ostaviti da odstoji pola sata.
5. Nakon toga testo podeliti na dva dela i oblikovati valjke. Iseći ih na jednake delove i formirati loptice veličine krofni.
6. Poređati loptice u tepsiju obloženu pek-papirom i premazati ih umućenim jajetom. U svakoj sredini prstom napraviti udubljenje.
7. Ohlađen puter iseći na onoliko delova koliko ima loptica. U udubljenje svake staviti po jedno parče putera i po jednu veliku kašiku šećera (tokom pečenja puter i šećer će se prelivati preko cele pule).
8. Testo ne ostavljati da nadođe, već odmah staviti u hladnu rernu i peći na 180°C oko 15 minuta dok ne porumeni.
9. Pošto se testo ispeče, izvaditi iz rerne i ostaviti u tepsiji da se ohladi.

Recept Daniele Bašić iz Čelareva
Recept Daniele
Bašić iz Čelareva