Možete li zamisliti pečenje i kuvanje bez ulja?
Ja mogu i nije nemoguće.
Verujem da znate koliko je rafinisano ulje štetno. Setite se samo koliko deterdženta je potrebno da sperete ulje sa tiganja, šerpi, sudova… a nema razlike ni kada su krvni sudovi u pitanju. Problem je tome što krvne sudove, posle konzumiranja štetne prerađevine kao što je ulje – nemamo čime da operemo!
Izbacivanje ulja iz upotrebe može biti mnogo lakše nego što se čini jer postoji mnogo zdravih alternativa koje ne sadrže (štetne) masti.
Spremana na malo drugačiji način, vaša jela biće još ukusnijima.
Avokado
Ako avokado sameljete ili izblendate, možete ga koristiti umesto ulja ili putera u mnogim jelima.
Možete ga koristiti i za pečenje raznih keksa: pomešajte pola avokada i pola banane da biste dobili potrebnu količinu putera u jelu. Izblendani avokado možete koristiti i umesto ulja u prelivima za salate.
Napomena: Kuvajte ga na niskoj temperaturi jer veoma lako pocrni.
Bujon
Da biste dinstali povrće ili meso u tiganju umesto ulja možete koristiti unapred pripremljeni bujon. Na nekoliko kašika supice možete krčkati meso ili povrće.
Voda
Možete je koristiti tokom dinstanja povrća i mesa, na isti način kao i bujon.
Vodom možete zamenite ulje u sosevima, samo pazite na količinu da ne dobijete previše retko jelo. Ukus kreirajte začinima.
Puter od kikirikija (homemade)
Za kremaste soseve i prelive za salatu bez problema možete koristiti puter od kikirikija koji će im dati kremastu i svilenkastu teksturu.
Sokovi
Sveži sokovi od voća i povrća mogu zameniti ulje u salatama i prelivima.
Napravite preliv za salatu od bosiljka, peršuna i soka od paradajza, od peršuna, krastavaca i belog luka, od limuna i đumbira, karija i mladog sira… Samo smislite svoju kombinaciju i smutite u blenderu za minut.
Mladi sir možete kombinovati s bilo čim, preliv za salatu će uvek biti sjajan.
Mleko od orašastih plodova
Mleko od badema i od kokosa bez problema možete napraviti, a može vam poslužiti kao sjajna zamena za ulje jer je masno (zdrave masti). Sipajte ga u prelive za salatu, čorbe, kremaste soseve.
Recept za Bademovo mleko
Recept za Kokosovo mleko
Savet plus:
Da vam se hrana ne bi lepila, pre nego stavite povrće ili meso, dobro zagrejte tiganj.
Bilo koje meso da pečete u tiganju, neće se lepiti jer će se ispeći u sopstvenom soku i masnoći. U rerni je znatno lakše: sve možete peći u foliji ili kesama za pečenje.
Izbacite ulje iz kuhinje, promenite način na koji se hranite i znatno ćete poboljšati zdravlje!