Žitarice u svojim spoljnim slojevima sadrže sastojak tzv. phytic acid (organska kiselina kojoj je osnova fosfor) koji se vezuje za kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink i time sprečava njihovu absorbciju u organizmu.
Zbog toga ljudi, čija ishrana se sastoji od mnogo žitarica koje su neobrađene često imaju problema sa kostima: ceo kalcijum vezuje se za kiselinu i ne ostaje ga dovoljno za kosti.
Ukoliko biste ovsene pahuljice potopili u vruću vodu na 7 sati, došlo bi do neutralizacije tj. kiselina ne bi za sebe vezala kalcijum, magnezijum, cink… i organizam bi minerale upotrebio na ispravan način.
Isto tako, možete ih prokuvati nekoliko minuta i ostaviti u vreloj vodi da nabubre, to je više nego dovoljno da neutrališe kiselinu.
Dakle, ”razbijanjem” kiseline iz žitarica minerali ostaju organizmu na ”raspolaganju” i bivaju pravilno rapoređeni.
Ukusan musli za savršeni doručak:
Sastojci:
– 3 kašike ovsenih pahuljica (skuvanih)
– banana
– 4-5 malina
– 2-3 suve šljive
– malo lešnika
– kašika borovnica (sveže)
– kašičica lanenog semena
– malo cimeta
Sastojke ubacite u blender i smućkajte!