Sastojci:
za testo
– 500g brašna
– 250g Dijamant margarina
– 10g kvasca
– 2 kašike šećera
– 1 kesica vanilin šećera
– 1dcl kisele pavlake
za fil I
– 200g mlevenog maka
– 1 dcl toplog mleka
– šećer
za fil II
– 1kg jabuka
– 30g Dijamant margarina
– sok od pola limuna
– šećer
za fil III
– 200g mlevenih oraha
– 1 dcl toplog mleka
– šećera
za premaz
– 100g čokolade za kuvanje
– 20g Dijamant margarina
Priprema
1. Od navedenih sastojaka umesiti testo, ostaviti da malo odstoji i podeliti na 4 dela.
2. Za fil I: mak preliti mlekom i umešati šećer po ukusu.
3. Za fil II: jabuke iseckati na sitno i dinstati na margarinu sa sokom limuna i šećerom po ukusu, dok ne omekša, a tečnost ispari.
4. Za fil III: orahe preliti mlekom i umešati šećer po ukusu.
5. Testo rastanjiti i staviti u pleh, premazati filom sa makom, zatim staviti drugo testo koje premazati filom od jabukama, zatim treće testo sa filom od orasa i četvrto testo. Peći na 180 C oko 45 minuta.
6. Otopiti čokoladu sa margarinom i premazati kolač.
Recept Iren Kiš iz Bačke Topole