Nataša Vitezović, veliki zaljubljenik u kulinarstvo i autorka bloga “Coolinarija”, voli da sprema tradicionalna jela, unoseći u njih, kako kaže “neočekivane izmene” koje oplemenjuju već prepoznatljiv ukus.
Takođe, ova food blogerka je veliki ljubitelj začina, koje rado koristi u kuhinji. Trudi se je da jela koja spremi budu pravi balans kvalitetnog i ukusnog, a bitno joj je i da hrana koju spremi lepo izgleda u tanjiru.
Za ukusnu užinu, Nataša vam preporučuje mafine sa pečurkama.
Sastojci:
– ravna supena kašika masti/putera
– kafena kašika soli
– kesica praška za pecivo
– ½ veze lista peršuna
– ½ kafene kašike mlevenog bibera
– 1 jaje „S klase”
– 50-80 g sitno isečene dimljene slanine (ili pančeta)
– 80 g rendanog tvrdog sira/kačkavalja
– 180 g mekog brašna
– 180-200 ml mlakog mleka
– 300 g šampinjona
Priprema
Pečurke očistite i isecite na kockice. Slaninu očistite od kože i isecite je na kockice, pa propržite u ugrejanom tiganju sve dok ne promeni boju i postane hrskava.
Proprženu slaninu izručite u posudu i ostavite da se ohladi, a u tiganj uspite mast, dodajte sitno iseckane pečurke, posolite, mešajte i pržite sve dok ne ispari višak tečnosti, a pečurke postanu rumene. Na kraju, u ispržene pečurke dodajte biber i promešajte. Ostavite sve to da se ohladi, a za to vreme iseckajte peršun i narendajte tvrdi sir/kačkavalj.
U dubljoj posudi izmešajte brašno sa praškom za pecivo, pa redom dodajte mleko, jaje, list peršuna, tvrdi sir/kačkavalj i sve dobro promešajte. Zatim, u smesu saspite ispržene pečurke i slaninu.
Ponovo sve dobro promešajte da se sjedini, i smesu uspite u pleh za mafine (pola prsta do vrha). Pecite mafine u ugrejanoj rerni na 220° C oko 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 200° C i pecite još 10 minuta dok mafine ne porumene.
Možete ih služiti tople ili hladne, uz jogurt, kiselo mleko, mileram, sezonsku salatu ili nešto što volite da jedete.
Priredila: Maja Guzijan