Sanja Mastasijević voli da svakodnevna, klasična jela priprema na „malo drugačiji način“. Kako bi unela kreativnost u život, 2010. godine je pokrenula blog „Knjiški moljac u špajzu“, da bi se ubrzo zaljubila u fotografiju i stilizovanje hrane za fotografisanje. Sanja podjednako voli da kuva i mesi, da pravi kolače i torte, a piše i recepte o dečijoj hrani za onlajn časopis „Mezze“. Za ukusan obrok ovog četvrtka, preporučuje vam strompoli.
Sastojci:
za testo:
– 500 g brašna
– kesica suvog kvasca
– 1 ravna kašika soli
– 2 kašike maslinovog ulja + 2-3 za premazivanje testa
– 300 ml mlake vode
za nadev:
– 2 kugle mocarele
– 200 g sira, tipa kačkavalj, gauda i sl.
– 220 g kuvane šunke ili šunkarice
– 200 g salame
– 1/2 velike crvene babure
– čen belog luka
– 2-3 kašike zelenih maslina bez koštice
– 2 kašičice origana
– 5-6 kašika sosa od paradajza
Priprema:
Prosejte brašno u činiju za mešenje, dodajte ulje, so, toplu vodu i kvasac. Mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine, stavite testo na dasku za mešenje pa mesite rukama najmanje 5 minuta. Oblikujte loptu, premažite testo sa svih strana uljem, stavite ga u činiju, pa prekrijte providnom folijom. Ostavite na toplom mestu 30 minuta. Posle isteka tog vremena premesite testo, podelite ga na dva dela. Dok testo raste, iseckajte papriku, masline i beli luk na kockice i ostavite ih u činiji da se mariniraju i da se ukusi povežu. Isecite dva parčeta papira za pečenje veličine velikog pleha. Jednim obložite pleh, a na drugom razvaljajte jedan deo testa. Premažite ga sa 2-3 kašike sosa od paradajza (ili omiljenog kečapa) poredjajte polovinu šunke, salame pa stavite kačkavalj, zatim mocarelu, i na kraju pospite sa polovinom seckane paprike i maslina sa belim lukom pa origanom. Uz pomoć papira pažljivo uvijte testo u rolat. Fila ima baš dosta pa polako to radite i obavezno ostavite ivice bez nadeva kao i kada pravite picu. Uvijen rolat pažljivo prebacite na pleh, i ostavite mesta za drugi. Ponovite postupak sa preostalim testom i sastojcima. Nakon što ste završili oba strombolija ostavite ih u plehu da testo još malo naraste 10-15 minuta. Sipajte malo ulja u šolju, pa premažite svaki stromboli, pospite ih morskom solju i origanom. Ako želite zasecite ukoso gornji sloj testa (kao kod pečenja hleba).
Pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, 20-25 minuta. Pre sečenja ostavite gotov stromboli da se malo ohladi.