Start Kuvamo sa Food blogerka preporučuje: Tartlete sa jagodama

Food blogerka preporučuje: Tartlete sa jagodama

Lana Belić već pet i po godina vodi blog „La cuisine créative”, gde je pokušala da objedini svoje dve velike ljubavi: francuski jezik i kuvanje.
Kaže da je sve što zna o kuvanju naučila od bake i mame, pa joj je njihova kuhinja i najveća inspiracija. Lana se trudi da sačuva poznate ukuse, predstavljajući ih na nov način.
Najradije sprema poslastice i fina peciva, a mašta o tome da jednog dana otvori malu kafe poslastičarnicu. Za osvežavajuću prolećnu užinu, ona vam preporučuje tartlete sa jagodama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASastojci:
(za korpice)
– 50 g mlevenih badema
– 50 g šećera
– 150 g brašna
– 100 g putera
– kašika hladne vode ili mleka po potrebi
(za kremu)
– 250 ml mleka
– 2 žumanca
– 2 kašike šećera
– 1 vanilin šećer
– kašika gustina
– 25 g putera
(dekoracija)
– 300 g jagoda
– kesica crvenog preliva za tortu (po želji) ili prah šećer za posipanje

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPriprema
Izmešajte brašno, šećer i mlevene bademe. Dodajte puter i izmrvite ga prstima sa brašnom, da se naprave grudvice. Dodajte i kašiku hladne vode ili mleka po potrebi.
Skupite testo, zamotajte ga u foliju i ostavite pola sata u frižideru.
Za to vreme napravite vanil krem. Izmešajte žumanca, šećer, vanilin šećer i gustin sa malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejte i dodajte žumanca u tankom mlazu uz neprestano mešanje. Kuvajte 2 do 3 minuta da se dobije fina krema. U toplu kremu dodajte komadić putera i ostavite na stranu da se ohladi. Testo rastanjite između dva lista papira za pečenje i modlicama izvadite krugove. Testo utisnite u korpice tako da modlice budu obložene sa svih strana. Izbockajte ih viljuškom na nekoliko mesta i pecite u prethodno zagrejanoj rerni, 15 do 20 minuta, na 180 C. Sačekajte da se korpice malo prohlade, pa ih pažljivo preokrenite i izvadite iz kalupa. Ohlađene korpice napunite vanil kremom i ukrasite šniticama isečenih jagoda. Napravite preliv za kolače prema uputstvu na kesici, i prelijte preko voća ili samo pospite šećerom u prahu. Pripremljen dezert čuvajte na hladnom pre služenja.

Napomena: pre pečenja, na testo možete staviti komadić papira za pečenje, i sipati malo pirinča ili pasulja da se testo ne bi podiglo. Pri kraju pečenja sklonite papir sa opterećenjem i pecite još nekoliko minuta