Tatjana Poterjahin je studentkinja završne godine antropologije, pisac i autorka bloga “Slasno i opasno“ (slasnoiopasno.blogspot.com). Kada je shvatila da joj u novom životu u prestonici naviru sećanja na detinjstvo, porodicu i selo iz kog potiče, poželela je da ponovo oseti poznate mirise novogodišnjih kolača, bakinog džema od kajsija, mamine štrudle, i svih ukusa koje voli od malena.
Zbog toga je iz hobija, sa čitaocima na blogu „Slasno i opasno“, počela da deli lična sećanja, uspomene iz stare kuhinje, priče o ljudima i životu. „Slasno i opasno“ je od početka zamišljen kao „mestašce na kom se prepliću hrana i osećanja“. Ovog puta, Tajana preporučuje osvežavajuću tropsku tortu.
Sastojci:
– 6 jaja
– 8 kašika šećera
– 4 kašike vanillin šećera
– 6 kašika mleka
– 6 kašika ulja
– 6 kašika brašna
– 6 kašika propečenog kokosa
– 1 prašak za pecivo
– 50 ml mleka
– 50 ml likera od kokosa – možete da ga zamenite rumom ili sa još 50 ml mleka
– 4 kašike vanilin šećera – ili po ukusu
za prvi fil
– 2 jaja
– 200 g šećera
– 2 limuna
– 80 g putera
za drugi fil
– 1 jaje
– 125 g šećera
– 60 ml mleka
– 60 ml likera od kokosa ili 12ml mleka
– 2 pomorandže
– 200 g putera
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom penasto, dok ne pobele, pa smanjiti mikser na najslabiju brzinu i dodati mleko, ulje, brašno sa kojim je prethodno prosejan prašak za pecivo i kokos koji je kratko propržen na suvom tiganju, da promeni boju. Ispeći malo više kokosa kako bi ga ostalo i za posipanje torte. Peći u kalupu promera otprilike 26 cm oko pola sata. Proveriti čačkalicom da li je pečeno testo – ako je čačkalica suva, izvaditi kalup iz rerne i pustiti da se ohladi, ali prethodno proći nožem između kore i lima da bi kora ravnomerno spala (neće puno da spadne, ali ako su joj ivice zalepljene za kalup, ostaće mala rupa u sredini). Ohlađeno testo preseći na pola.
Ugrejte mleko sa šećerom, dok se šećer ne istopi, a zatim dodajte liker ili rum, pa ohladite. Za pravljenje prvog fila, umutiti kratko mikserom šećer, jaja, rendanu koricu i sok od 2 limuna, pa kuvati na pari dok se ne zgusne kao ređi puding, oko 20 minuta. U topli krem dodati puter, promešati da se istopi pa ga staviti na hlađenje. Postupak za pravljenje drugog fila je identičan, samo što se jajetu, soku, korici narandže i šećeru doda i mleko sa likerom ili bez njega, i to se kuva na pari do zgušnjavanja. Kada se puter istopi, staviti i ovaj krem da se hladi. Nakon toga, postaviti prvu koru na tacnu za tortu, pa je bogato natopiti prelivom i nafilovati filom od limuna. Preko nje staviti drugu koru, premazati je filom od pomorandže, kao i celu tortu. Posuti sve proprženim kokosom i poslužiti dobro ohlađeno.