Snežana Radovanović, autorka bloga “Magična Oklagija“, još od srednjoškolskih dana sakuplja recepte i zapisuje ih u sveske. Do danas, kada je spremanje jela u pitanju, najveća motivacija joj je zadovoljstvo na licima članova njene porodice i prijatelja, u trenucima kada probaju specijalitete koje pravi.
Ova blogerka voli da eksperimentiše u kuhinji, istupajući iz okvira klasičnog kulinarstva, interesantni su joj različiti spojevi ukusa koji otvara novi prostor za kreativnost.
Za hranljiv obrok, Snežana vam preporučuje veknu od mesa sa kuvanim jajima.
Sastojci:
– 500g mlevenog mesa
– 2 kašike karamelizovanog luka
– 2 čena izgnječenog belog luka
– 1 bajata kifla ili 4 parčeta suvog hleba
– 200 ml mleka
– sveže jaje
– malo peršuna
– 1 cm ljute papričice
– so, biber
– 3 kuvana jajeta (broj zavisi od dužine vekne, odnosno od dužine pleha)
Priprema
U činiju uspite mleko i ubacite bajatu kiflu. U drugu činiju stavite mleveno meso, crni luk, beli luk i ostale navedene sastojke, pa sve zajedno izmešajte. Ocedite kiflu od viška mleka i izmrvite je u smesu od mlevenog mesa. Uzmite kesu za zamrzivač (od 3 litra) i isecite stranice, tako da dobijete veliki pravougaonik. Izručite smesu na kesu i istanjite je pritiskanjem, vodeći računa da stranice odgovaraju veličini pleha koji ćete koristiti. Na istanjeno meso poređajte kuvana jaja i pomoću kese oblikujte rolat. Veknu stavite u nauljenu modlu i pecite 60 min na 170°C.
Priredila: Maja Guzijan