Start Preporučujemo Food blogerka preporučuje: Zeleni gazpačo

Food blogerka preporučuje: Zeleni gazpačo

Milkica Crevar Sakač prve kulinarske korake napravila je kao desetogodišnja devojčica, kada je zajedno sa bakom spremala ručak za celu porodicu. Iz ljubavi prema kuvanju, Milkica od 2011. godine vodi blog Mimi’s Kingdom, gde postavlja zanimljive sezonske recepte i fotografije. Kako kaže, blog je njen ventil za stres, koji joj je omogućio da mnogo nauči o kulinarstvu i upozna divne ljude. Inspiraciju za recepte pronalazi u knjigama o kuvanju, ali i u svojoj i tatinoj bašti. Za lagani prolećni obrok, ova food blogerka vam preporučuje ukusni zeleni gaspačo.

Zeleni gaspaSastojci (za tri osobe):
– ½ zelene, čili papričice (ili manje ili više, prilagodite ukusu)
– ½ kašičice šećera
– 1 veća stabljika celera
– 1 zelena paprika
– kašičica soli
– kašika seckanog peršuna
– 2 kriške belog, odstajalog hleba, bez korice
– 2 čena belog luka
– 2 kašike sirćeta
– 2 kašike grčkog jogurta
– 3 oljuštena krastavca srednje veličine
– 50 g oraha
– 100 g očišćenih, mladih listova blitve
– 120 ml maslinovog ulja
– 250 ml vode
– beli biber, prema ukusu
– kockice leda
Krutoni:
– 2 deblje kriške integralnog tost hleba
– 4 kašike maslinovog ulja
– so

Priprema:
Najpre napravite krutone. Uključite rernu da se greje na 200ºC, a u međuvremenu pleh obložite papirom za pečenje. Isecite kriške integralnog tost hleba na kockice, pospite ih solju i maslinovim uljem, izmešajte i prebacite na pripremljeni pleh. Pecite ih 10 do 15 minuta dok ne postanu hrskave. Izvadite ih iz rerne, prebacite u činijicu i ostavite da se ohlade. Grubo isecite stabljiku celera, papriku (očišćenu), oljuštene krastavce, hleb, čili papričicu i beli luk. Prebacite ih u blender i usitnite. Dodajte šećer, orahe, iscepkane listove blitve, peršun, sirće, maslinovo ulje, jogurt, veći deo vode, 6 do 7 kockica leda, so i malo belog bibera. Sve dobro usitnite da dobijete što ujednačeniju masu. Za ovo će vam trebati nekoliko minuta blendiranja (zavisi od snage blendera), ali postupak možete obaviti i štapnim mikserom. Na kraju dodajte još 6 do 7 kockica leda i kratko izblendirajte da se samo malo izlome.

Napomena:
Kod pripreme ovog gaspača vodite računa da listovi blitve budu mladi i proverite da krastavci nemaju gorkih delova. Ako želite, blitvu zamenite mladom koprivom – dobićete još zdraviju varijantu.

Autorka teksta: Maja Guzijan