Sorbet od šumskog voća
Jelena Popović, www.jelinajela.com, www.hrana-pice-price.com
Potrebno je (za 4 osobe):
150 g ribizli,
150 g malina,
150 g jagoda (sve zamrznuto)
200 g šećera u prahu,
nekoliko listova sveže nane,
2 kašike limunovog soka
(opciono: 300 ml vina)
Priprema:
Najpre skinite bobice ribizli sa stabjike i uklonite peteljke, a zatim ih pritisnite kroz cediljku. Jagode i maline otopite, pa ručnim mikserom napravite finu penu od voća. Pomešajte sve voće, pa dodajte malo limunovog soka za svežinu, a zatim i šećer. Mešavinu prekrijte folijom i ostaviti nakratko da se ohladi u frižideru. Sipajte voćnu smesu u mašinu za sladoled u kojem će se ona pretvoriti u kremasti sorbet. Pošto većina domaćinstava nema aparat za pravljenje sladoleda, sorbet može napraviti i u zamrzivaču. Smesa se stavlja u hermetički zatvorenu posudu u zamrzivač, i na svakih 20 minuta u prvih dva sata vadi se i meša, a zatim se zamrzne. Druga opcija je da se sorbet stavi u hermetički zatvorenu posudu, pusti da se zamrzne, zatim se stavi u blender i izmeša do kremaste strukture, a potom zamrzne ponovo. Servirani sorbet ukrasite svežim voćem i listićima nane.