Start Kuvamo sa Francuski božićni kolač i Mes folies culinaires

Francuski božićni kolač i Mes folies culinaires

Božićni kolač
Foto: Mes folies culinaires
  • 24 h
  • 6-8 osoba
  • Zahtevno

Sastojci:

Biskvit
7 belanaca
7 kašika šećera
4 kašika brašna
3 kašike mlevenih oraha
Puter krema
8 žumanaca
4 kašike šećera
180 g putera sobne temperature
4 kašike šećera
70 g krupnije mlevenih oraha
30 g prezli
Sirup
50 ml jake ceđene kafe
25 ml vode
15 ml tečne vanile
Dekoracija
umućen šlag
1 grejpfrut
2 jabuke
šećer
malo putera
Šlag
200 g šlaga
150 ml hladnog mleka
Glaçage miroir
(glazura)
200 g kristal šećera
50 ml hladne vode
50 ml vruće vode
10 g želatina
100 ml vode
125 ml neutralne pavlake

Priprema:

Biskvit
1. U metalnoj posudi penasto umutiti belanca. Zatim, postepeno dodavati šećer, neprestano muteći. U čvsto umućen sneg od belanaca dodati brašno i orahe, pa dobro sjediniti. Obratiti pažnju na dno posude jer brašno i orasi obično padnu na dno, pa se može dogoditi da se ne sjedine sa belancima.
2. Umućenu smesu izliti na podmazan i brašnom posut pleh, ravnomereno rasporediti i peći u prethodno ugrejanoj rerni (na 250ºC) oko dvadeset minuta na 230ºC.
Sirup i šlag
1. Skuvati kafu, dodati vodu i ekstrakt vanile i ostaviti sa strane.
2. Šlag umutiti sa hladnim mlekom i ostaviti u frižideru do daljnjeg.
Priprema jabuka
1. Oprane i oljuštene jabuke iseći na deblje kriške.
2. U ugrejan ugrejan tiganj dodati malo putera da ravnomerno prekrije dno posude.
3. Ravnomerno prekriti šećerom i poređati jabuke, pa sačekati da se karamalizuju.
4. Zagrejani puter će polako otapati šećer, koji će tako otopljen lepo karamelizovati jabuke
Glazura
1. U hladnu vodu potopiti listove želatina i pažljivo ih preliti vrućom vodom. Ovde vodite računa o reakciji koja nastaje jer se možete opeći.
2. U šerpi, na laganoj vatri rastopiti šećer sve dok se kristali ne rastope i šećer dobije tamno braon boju. Bitno je da ovaj postupak pažljivo i polako sprovedete.
3. U karamel dodati želatin sa ostatkom vode i promešati. Na kraju dodati pavlaku i skloniti sa vatre.

Dalje objašnjenje postupka i pripremu praćenu fotografijama tzv. korak po korak pogledajte na sledećoj strani