Franci koji su nasledili Gale, doneli su jednu važnu novinu za sto – supu. Pravila se od živine sa malo graška, a jela se tako što se na dno činije stavljao hleb preko kojeg se sipao vreli bujon. Zanimljivo je da se na isti način ispijalo i vino. I danas svaki francuski meni započinje supom, a najpoznatije su supa od luka, supa od pasulja, kremasta supa od tikvica i nadaleko poznata avinjonska supa.
U doba Karla Velikog, uvedena je upotreba senfa u kuhinji i koristio se kao preliv za salatu, meso i ribu, dok za vreme vladavine Luja XIV primarna preokupacija visokog društva bila izmišljanje novih jela. Tada je plemić Bešamel izmislio jedan od osnovnih, nezaobilaznih sosova koji se koristi do dana današnjeg.
Za pripremu ukusnogbešamel sosa potrebno vam je 30 g putera, 30 g brašna, 2 čaše mleka, biber i so. Puter zagrejte u manjoj šerpi, a zatim dodajte brašno i kratko ga propržite. Ali neka ostane bele boje. Polako dosipajte mleko dok se masa ne sjedini, neprestano mešajući. Posolite i pobiberite prema ukusu. Kuvajte još malo, dok se ne zgusne, a zatim ostavite da se malo ohladi.