Sastojci:
za kore
– 12 belanaca
– 240 g šećera
– 200 g prženih mlevenih lešnika
– 2 kašike oštrog brašna
– 1 prašak za pecivo
za fil
– 12 žumanaca
– 1 l mleka
– 3 pudinga od vanile
– 3 kašike brašna
– 150 g šećera
– 250 g margarina
– 200 g bele čokolade
– 200 g crne čokolade
– 50 g pečenih mlevenih lešnika
za glazuru
– 100 g bele čokolade
– 50 g crne čokolade
– 50 g margarina
Priprema
Kore:
1. Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno uz neprestano mućenje dodavati 120 g šećera dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati 100 g mlevenih lešnika, kašiku brašna i 1/2 praška za pecivo te polako promešati varjačom.
3. Četvrtastu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru. Pečene kore poprečno preseći napola.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile, brašnom i žumancima. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
2. U ohlađeni fil dodati penasto umućeni margarin i umutiti mikserom.
3. Dobijeni fil podeliti na tri dela. U prvi deo dodati otopljenu belu čokoladu, u drugi deo rendanu crnu čokoladu i mlevene lešnike, a treći deo ostaviti žut.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od bele čokolade i preklopiti drugom korom. Potom naneti fil od crne čokolade i staviti treću koru. Na kraju premazati žutim filom i preklopiti poslednjom korom.
2. Na pari otopiti belu čokoladu sa margarinom i preliti preko torte. Dekorisati otopljenom crnom čokoladom.
D.S.