Start Kuvamo sa Gastronomske priče Gastronomska blaga Španije Kuvamo saGastronomske priče Gastronomska blaga Španije Aug 21, 2016 Facebook Twitter Google+ Pinterest WhatsApp 1 of 3 Španija je zemlja koja ima nebrojeno vrsta kobasica. Recepti za mnoge od njih stari su stotinama godina. Većina kobasica pravi se od svinjskog mesa. Nisu dimljene, već se lagano i prirodno suše na vazduhu. Chorizo je najpoznatija kobasica Španije; tamnocrvene je boje zbog crvene paprike. Španija nudi najraznovrsnije vrste sireva. Više od 120 sorti se i danas proizvodi u domaćinstvima, a od toga se najveći broj odmah šalje na svetsko tržište. Sirevi su različitih ukusa. Na severu se prave začinjeni tvrdi sirevi kao Queso Idiazabal iz Baskije, ili Queso Roncal, tipični planinski sir iz Pirineja, ili specijaliteti kao što je poznati Queso Cabrales sa svojim intenzivnim mirisom. U unutrašnjosti zemlje, gde su leta jako topla a zime hladne, čuven je Manchego, koji se izuzetno slaže sa čašicom manzanilja šerija. Španija je širom sveta poznata po proizvodnji dimljene šunke – pršuta. Španska šunka se prvo drži potopljena u salamuru, da bi se posle toga sušila mesecima ili čak i godinama. Međutim, postoji razlika između iberijske šunke, koja potiče od iberijske svinje, i serano šunke, koja se dobija od bele svinje. Iberijske svinje gaje se na otvorenom i hrane se travama i raznim biljem. Iberijska šunka prepoznaje se po masnim naslagama boje mermera. Šunka ove vrste ima i jači ukus.