Sastav:
20 g kvasca
1 kašičica šećera
100 ml mleka
200 ml vode
500 g brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
50 ml ulja
1 jaje
1 žumance
½ kašičice sirćeta
1 belance za premazivanje
susam i mak za posipanje
50 g margarina
Priprema:
1. Pomešati kvasac sa šećerom u mlakom mleku i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme pomešati polovinu brašna sa vodom, dodati prašak za pecivo, so, ulje, jaje, žumance i sirće.
3. Potom sipati nadošli kvasac, te postepeno dodavati preostalo brašno dok se ne zamesi glatko testo. Ostaviti ga da odmara
4. Nadošlo testo podeliti na dva dela. Prvi razviti u krug dimenzije tepsije u kojoj će se pogača peći, obložiti je papirom te staviti razvučeno testo.
5. Premazati je margarinom pa prekriti drugom polovinom razvučenog testa.
6. Postaviti čašu u sredinu i seći gornji krug na 12 trouglova, ali samo do čaše.
7. Svaki trougao odići, pa uviti nekoliko puta oko uzdužne ose i položiti nazad.
8. Oblikovanu pogaču ostaviti da naraste dok se rerna ne zagreje na 200°C a potom je premazati razmućenim belancetom i posuti semenkama po želji.
9. Peći dok lepo ne porumeni oko sat vremena.