Start Deserti Kolači Gluten free – biskviti od bademovog brašna s pistaćima i brusnicama

Gluten free – biskviti od bademovog brašna s pistaćima i brusnicama

Foto: Ukusno i zdravo

  • 80 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

170 g bademovog brašna
110 g brašna od smeđeg pirinča
(dodatno za posipanje)
½ kašičice praška za pecivo bez glutena
¼ kašičice soli
115 g omekšalog putera
100 ml vode
1 kašičica meda
2 velika jajeta
1 kašičica ekstrakta badema
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica rendane kore pomorandže
2 kašike svežeg soka pomorandže
65 g neslanih pistaća u ljusci
60 g nezaslađenih sušenih brusnica
60 g crne čokolade (70% do 85% kakaoa)

Priprema:

1. Zagrejti rernu na 160ºC. U posudi srednje veličine pomešati obe vrste brašna, prašak za pecivo i so. U većoj činiji, mikserom na srednjoj brzini penasto umutiti puter, pa dodati jedno po jedno jaje, neprekidno muteći. Potom dodati ekstrakt badema i vanile, koru pomorandže i sok, i mutiti dok se sve lepo ne sjedini. Zatim, umešati mešavinu brašna i na kraju, po potrebi, mlaku vodu pomešanu sa kašičicom meda. Lopaticom dodati pistaće i brusnice.
2. Staviti testo na površinu blago posutu brašnom. Mesiti pažljivo, a potom podeliti testo na 4 dela. Oblikovati svaki deo u veknicu dužine 15 cm, širine oko 5 cm i debljine oko 2,5 cm. Prebaciti u veliku tepsiju obloženu pek-papirom i malo spljoštiti. Peći dok veknice ne porumene i ne počnu da tamne pri dnu, što je oko 30 minuta. Pečene izvaditi iz rerne i ostavite ih da se ohlade, toliko da se mogu seći.

Gluten free – pita bez kora sa spanaćem i prazilukom

3. Reckastim nožem pažljivo (dijagonalno) iseći veknice na parčad debljine 1,5 do 2 cm. Svako parče položiti u tepsiju i ponovo vratiti u rernu da se dopeku dok ne poprime svetlosmeđu boju. Gotove kolačiće izvaditi iz rerne i ostaviti da se skroz ohlade.
4. Čokoladu otopiti na pari. Ohlađene biskvite staviti što bliže jedan drugom, pa ih pomoću viljuške išarati čokoladom. Ostavite da se čokolada stegne, a zatim ih do služenja držati u limenoj ili hermetički zatvorenoj posudi.

Savet: Koristiti fino mleveno brašno od badema, nikako krupno.