Priprema:
1. Tikvice oljuštiti, odseći vrhove i obariti ih 7-8 minuta u slanoj vodi. (Ukoliko su tikvice mlade, nema potrebe da se ljušte).
2. Obarene tikvice ocediti, pa ih uzduž raseći na polovine i izdubiti središnji deo kašičicom. Semenke baciti, a meso tikvice iseckati.
3. U tiganju na dobro zagrejanom puteru propržiti crni luk, pa kad požuti dodati iseckanu sredinu tikvice. Uz povremeno mešanje dinstati 4-5 minuta.
4. Dodati prezle, posoliti, pobiberiti i dinstati još 3 minuta. Skloniti sa vatre pa umešati sitno seckanu mirođiju i ostaviti da se ohladi.
5. Smesom napuniti tikvice i poređati ih u podmazanu vatrostalnu činiju.
6. U drugoj šerpi zagrejati puter pa upržiti brašno, a zatim uz stalno mešanje postepeno dolivati mleko.
7. Kuvati na laganoj vatri uz mešanje 3 do 4 minuta, pa dodati nastrugani ementaler i mešati dok se sir ne istopi.
8. Kad se šerpa malo prohladi umešati u sos žumance, a zatim i čvrsto ulupan sneg od belanaca.
9. Pripremljenim sosom preliti punjene tikvice, pa peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.