Sastojci:
– 3 lista manje oblande
Za fil:
– 180 g šećera
– 150 g margarina
– 2 dl kisele pavlake
– 180 g mlevenog keksa
– 100 g seckanih oraha
Za glazuru:
– 200 g čokolade
– 5 kašika mleka
– 20 g margarina
Za dekoraciju:
– 50 g bele čokolade
– malo margarina
Priprema:
1. Šećer podeliti na tri dela, a zatim jedan deo otopiti na tihoj vatri bez mešanja.
2. Kada se karamelizuje, dodati drugi deo, a potom i treći.
3. Nakon toga dodati margarin i pavlaku, pa lagano mešati dok se sve ne sjedini.
4. Skloniti sa vatre, dodati keks i orahe pa dobro promešati.
5. Polovinom pripremljene smese premazati list oblande. Prekriti drugim listom i naneti preostali fil. Na kraju staviti treću oblandu, pritisnuti težim predmetom i ostaviti na hladnom da se stegne.
6. Otopiti čokoladu sa mlekom, skloniti sa ringle, dodati margarin i mešati dok se ne rastopi. Nakon toga premazati oblandu.
7. Belu čokoladu otopiti na pari, umešati margarin i kad se sjedini ukrasiti kolač.
*Za pripremu grilijaša: čitala sam više recepata o načinu topljenja šećera. Kada se šećer meša, stvaraju se grudvice i postupak je mnogo sporiji, tako da ja šećer ne mešam.
Recept Ljiljane Stanković iz Niša.
Arhiva: Pošalji recept