Start Deserti Torte Grilijaš puslica

Grilijaš puslica

puslicaSastojci:

Za kore:
– 12 belanaca
– 24 kašike šecera
– 9 kašika mlevenog keksa

Za fil:
– 12 žumanaca
– 12 kašika šecera
– 250 g ”dijavit” margarina
– 100 g mlevenih lešnika
– 6 kašika šecera

Priprema:

Kore:
1. Ulupati u cvrst šam 4 belanceta postepeno dodajuci 8 kašika šecera.
2. Zatim umešati 3 kašike mlevenog keksa i sve lagano sjediniti.
3. Smesu uliti u pleh obložen pek-papirom, pa peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.
4. Od preostalog materijala na isti način ispeći još dve kore.

Fil:
1. Žumanca ulupati sa 6 kašika šecera i skuvati ih na pari. Mešati dok se ne zgusne, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
2. Za to vreme margarin penasto ulupati i sastaviti ga sa ohlađenim kremom.
3. Zatim 6 kašika šecera otopiti u šerpici, a potom kada se karamelizuje razliti ga na pekpapir da se ohladi.
4. Potom ohlađen šecer tučkom za meso izlupati i usitniti, pa samleti u blenderu.
5. Mleveni grilijaš pomešati sa mlevenim lešnicima, te umešati u fil.

Finalni postupak:
1. Tortu filovati na uobičajen način: kora, fil, kora, fil, kora.

Recept Slađane Pavlović iz Bradarca
Arhiva: Torte i kolači