Sastojci:
za koru
– 7 belanaca
– 5 žumanaca
– 10 kašika šećera
– 4 kašike brašna
– 3 kašike kakaoa
– 6 kašika vode
– 1 prašak za pecivo
za fil
– 1 l mleka
– 180 g griza
– 250 g margarina
– 180 g šećera u prahu
– 4 vanil-šećera
– 2 žumanceta
– 2 kašike šećera
za glazuru
– 100 g čokolade
– 50 g margarina
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje mikserom.
2. U šam od belanaca dodati žumanca lagano mešajući, zatim postepeno dodavati brašno, kakao i prašak za pecivo uz neprestano mešanje varjačom. Na kraju dodati i kašiku po kašiku vode.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 ˚C oko 20 minuta.
Fil:
1. U šerpu sipati mleko, dodati vanil-šećer i ostaviti da proključa. Zatim dodati griz i nastaviti sa kuvanjem uz lagano mešanje najmanje 10 min. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. Posebno umutiti 2 žumanceta sa 2 kašike šećera pa skuvati na pari.
3. Margarin umutiti sa šećerom u prahu i dodati u smesu od žumanaca, a zatim postepeno dodavati kašiku po kašiku griza uz neprestano mućenje mikserom.
Finalni postupak:
1. Preko pečene kore premazati fil od griza.
2. Posebno otopiti čokoladu sa margarinom pa preliti fil i ostaviti da se stegne.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net