Sastojci:
1 kg junećeg buta
20-ak krupnijih glavica ljutike
3-4 čena belog luka
100 ml maslinovog ulja
4 sveža paradajza
1 kašičica suvog ruzarina
2 lista lovora
½ kašičice bibera
so prema ukusu
½ kašičice mlevenog cimeta
1 kašičica origana
3 kašike vinskog sirćeta
150 ml crvenog vina
± 800 ml vruće vode
Priprema:
1. Polovinu luka iseći na kockice a preostalo zaseći unakrst. Beli luk očistiti i što sitnije iseckati.
2. Paradajz oprati, blago zarezati unakrst sa donje strane, staviti u širu posudu i preliti vrelom vodom. Nakon 5-6 minuta izvaditi paradajz iz vode, oljuštiti kožicu i iseći na kockice.
3. Meso iseći na krupnije kockice.
4. U širem loncu ugrejati ulje, dodati meso, blago posoliti i dinstati sve dok ne promeni boju sa svih strana tj. postane rumeno-braonkasto. Zatim, izvaditi meso, složiti u posebnu posudu, poklopiti (prekriti alu-folijom) i ostaviti sa strane.
5. Nakon toga, dodati luk u ulje u kome je prženo meso i blago posoliti. Smanjiti temperaturu, pa dinstati luk (15-ak minuta) dok ne omekša ali voditi računa da ne promeni boju. Ne treba da bude tamne boje.
6. U prodinstani luk dodati sirće i vino, poklopiti i ostaviti da se kuva 3-4 minuta, a zatim dodati meso sa sokom koji je otpustilo, paradajz, lovorov list, ruzmarin, biber, cimet, origano i vodu. Promešati, poklopiti i ostaviti da krčka na niskoj temperaturi oko 2 sata tj. dok meso ne bude mekano da se raspada na dodir i dok se sos ne zgusne.
7. Pred kraj kuvanja probati, dosoliti prema ukusu i promešati.
8. Služiti vruće, uz pastu ili pire krompir.