Foto: Dragosava Obradović
Priprema: 45 min.
Posno jelo
Sastojci:
* 400 g šampinjona
* 300 g praziluka
* 3 čena belog luka
* 1 šargarepa
* 1 koren peršuna
* 1/2 veze peršunovog lista
* 1/2 kaščice majčine dušice
* 1/2 kaščice karija
* 1 kaščica mlevene paprike
* 50 ml paradajz soka
* 50 ml crnog vina
* 4 suve šljive
* malo tucane ljute paprike
* biber
* so
* ulje
Priprema:
1. Praziluk očistiti i iseći na kockice, šargarepu i koren peršuna oguliti i izrendati nakrupno.
2. Beli luk ispasirati, suve šljive prepoloviti, a šampinjone iseći na deblje listove.
2. Na malo ulja propržiti praziluk, a potom dodati rendanu šargarepu, koren peršuna, pasirani beli luk i suve šljive. Dinstati dolivajući pomalo vode dok sastojci ne omekšaju.
3. Ubaciti šampinjone i naliti vodom da sastojci ogreznu. Posoliti i pobiberiti, dodati mlevenu papriku, kari, majčinu dušicu, paradajz sok i malo tucane ljute paprike po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi oko 30 minuta.
4. Nakon što pečurke omekšaju, sipati crno vino i ostaviti da se kuva dok alkohol ne ispari. Gotovo jelo posuti seckanim peršunom i poslužiti uz prilog po želji.
Recept Dragosave Obradović iz Novog Sada