Sastojci:
2 kg srnetine
2 kg crnog luka
2 paškanata
1 manji celer
3 šargarepe
8 čenova belog luka
1 kašika aleve paprike
1 kašika ljute aleve paprike
4 kašike paradajz pirea
3 kašike suvog začina
30 suvih šljiva
lovorov list
so
Marinada
1 l crnog vina
200 ml sirćeta
1 kašičica karanfilića
4 kašičice timijana
2 kašičice cimeta
2 kesice bibera u zrnu
Priprema:
1. Sve sastojke za marinadu prokuvati da provri, a zatim kuvati na umerenoj temperaturi oko 30 minuta.
2. Skloniti sa vatre i ohladiti.
3. Meso očistiti i dobro oprati. Iseći na manje komade, prateći liniju mišića.
4. Složiti u široku a pliću posudu, preliti hladnom marinadom i promešati, pa ostaviti da odstoji 24 sata, uz povremno mešanje.
5. Povrće očistiti, oprati i sitno iseckati.
6. Na masti/ulju prodinstati crni luk pa kada omekša i postane staklast dodati narezano i od viška marinade oceđeno meso.
7. Pirjaniti desetak minuta na umerenoj temperaturi, pa dodati šargarepu, beli luk, celer, lovorov list, suve šljive, alevu papriku, suvi začin, paradajz pire i so.
8. Promešati i prodinstati, pa kuvati dolivajući toplu vodu onoliko da meso bude prekriveno za dva prsta.
9. Pred kraj kuvanja, izvaditi povrće i lovorov list, dodati kašiku putera i promešati.
10. Skloniti sa ringle i poslužiti uz prilog od kuvanog krompira i salatu od kupusa.