Sastojci:
Gulaš
600 g svinjskog mesa
4 glavice luka
½ suve čili papričice
1 veća šargarepa
1 kašika aleve paprike
300 ml paradajz soka
1,2 l tople vode
so, biber, lovorov list
ulje
Palenta
180 g palente
700 ml vode
1 kašika maslinovog ulja
so
Priprema:
Gulaš
1. U ugrejano ulje dodati izdrobljenu papričicu i kratko propržiti.
2. Zatim, dodati sitno seckani crni luk, pa dinstati na umerenoj temperaturi oko dvadeset minuta, dok ne omekša i smesa postane kašasta.
Mladi grašak sa njokama
3. Zatim, dodati rendanu šargarepu i dinstati uz dodavanje tečnosti oko deset minuta.
4. Dodati meso isečeno na kockice i propržiti toliko da meso dobije rumenu boju.
5. Zatim, dodati začine i promešati sastojke.
6. Sve preliti paradajz sokom i toplom vodom, pa kuvati dok meso ne omekša i smesa postane kompaktna, oko 90 minuta.
7. Skuvani gulaš poslužiti uz palentu, kao prilog.
Palenta
1. U dublju posudu sipati vodu i sačekati da provri, pa posoliti i dodati maslinovo ulje.
2. Zatim, pstepeno dodavati palentu uz neprestano mešanje, da se ne bi stvorile grudvice.
3. Pelentu kuvati uz povremeno mešanje, na umerenoj temperaturi, sve dok se ne zgusne.
4. U kuvanu palentu dodati malo putera i promešati.