Za koru:
– 9 jaja
– 9 kašika šećera
– 3 kašike brašna
– 3 kašike kakao praha
Za fil:
– 10 žumanaca
– 3 kašike šećera
– 2 kašike brašna
– 2 vanil-šećera
– 400 ml mleka
Za dekoraciju:
– 10 belanaca
– 20 kašika šećera
Priprema:
Kora:
1. Umutiti belanca u čvrst sneg postepeno dodajući šećer.
2. Zatim dodati žumanca i brašno pomešano sa kakaom neprestano mešajući.
3. Smesu uliti u nauljen i brašnom posut pleh, pa peći na 200°C oko 20 minuta. (Proveriti čačkalicom da li je kora pečena).
4. Gotovu koru uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. Penasto umutiti žumanca sa šećerom.
2. Dodati vanil-šećer, brašno i 200 ml mleka, pa dobro umutiti.
3. Pripremljenu smesu kuvati na pari neprekidno mešajući sve dok se ne zgusne.
4. Zatim dodati preostalo mleko i promešati.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru premazati filom, uviti u rolat i ostaviti u frižider.
2. Belanca umutiti u čvrst sneg postepeno dodajući šećer.
3. Premazati ceo rolat, pa oblim nožem napraviti šare.
4. Dekorisati po želji i vratiti frižider da se lepo ohladi.
Recept Kristine Virag iz Novog Bečeja
Arhiva: Pošalji recept