Sastojci:
500 g kuvane cvekle
300 g feta sira
200 g kisele pavlake
50 ml maslinovog ulja
1 pomorandža (sok)
so, šareni biber
Priprema:
1. Kuvanu cveklu ostaviti da se prohladi pa oljuštiti. Kada se cvekla potpuno ohladi iseći ivice da se dobije četvrtasti oblik pa cveklu iseći na komade debljine oko 1 cm.
2. Cveklu obrisati papirnim ubrusom i ukloniti višak tečnosti koju je pustila.
3. Sir sitno izdrobiti, dodati pavlaku i začine prema ukusu pa sve dobro sjediniti.
4. Kalup obložiti najlon folijom.
5. Na dno naneti sloj pripremljenog krema visine oko 1 cm (kolika je i debljina cvekle), preko poređati cveklu i ređati dok se materijal ne utroši (sir koristiti kao poslednji tj. gornji sloj).
6. Ovako pripremljen terin prekriti najlon folijom, lagano pritisnuti dlanovima i ostaviti u frižider da se dobro ohladi i sastojci sjedine (min. 4 h a najbolje preko noći).
7. Ohlađen terin izvaditi iz frižidera, prevrnuti na tanjir za posluženje i pažljivo ukloniti foliju.
8. U maslinovo ulje dodati sok od pomoranže, sveže mleveni biber i so, pa umutiti.
9. Terin, pre služenja, iseći na deblje šnite, preliti uljem i dekorisati po želji.