Sastojci:
500 g pilećih grudi
1 ½ vode
1 kuvano jaje
1 barena šargarepa
1 ljuta papričica
20 g želatina
8 kašika vode
so, biber
peršunov list
Priprema:
1. Pileće grudi (sa koskom i kožicom) staviti u veću šerpu, dodati začine i preliti vodom. Kuvati na umerenoj temperaturi oko sat vremena.
2. Kuvano meso izvaditi iz tečnosti i ostaviti da se prohladi. Ukloniti kožicu i odvojiti meso od kosti, pa vlaknasto usitniti meso koristeći viljušku.
3. U modli ili drugoj posudi odgovarajućoj za pripremu pihtija (salatna činija, silikonski kalup i sl.) na dno poređati kolutove kuvanih jaja.
4. Dekorisati seckanim papričicama, šargarepom i peršunovim listom, pa na to poređati pripremljeno meso.
5. Želatin preliti vodom i ostaviti da nabubri.
6. U toplu vodu u kojoj se meso kuvalo dodati pripremljen želatin i promešati.
7. Želatinastu masu preliti premo mesa pa posudu ostaviti na hladnom da se aspik dobro stegne.
8. Dobro ohlađenu masu poklopiti većim tanjirom i ostaviti tako desetak minuta.
9. Nakon toga, lagano podići kalup kako bi pihtije skliznule i potpuno prionule na tanjir.
10. Dekorisati prema ukusu i poslužiti.