Sastojci:
500 g pšeničnog brašna
560 g ražanog brašna
750 ml vode
½ kašičice šećera
1½ kašičica soli
17 g kvasca
Premazivanje
180 g putera
Dekoracija
Goveđa salama
Tarama
Matovilac
Priprema:
1. U toplu vodu dodati šećer i kvasac, pa sačekati da zapeni.
2. U vanglu dodati brašno i so, pa promešati. Zatim, dodati pripremljen kvasac i zamesiti testo. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste.
3. Spremno testo, premesiti i ostaviti pokriveno u frižideru da naraste. Isti postupak ponoviti još dva puta.
4. Na pobrašnjavljenoj površini premesiti testo i podeliti na dva dela. Svaku jufku oblikovati kao okrugli hleb i položiti u dublje plehove sa visokim stranicama (ili kalupe za torte). Zatim, ostaviti da testo naraste, oko petnaest minuta.
5. Peći u ugrejanoj rerni na 230ºC, oko 35 minuta. Pečen hleb izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Zatim, hleb uviti u najlon foliju i staviti u zamrzivač do sutradan.
6. Izvaditi iz zamrzivača i ostaviti u frižider da se polako odmrzne.
7. Hleb (uz ivicu) zaseći nožem prvo s jedne strane (do polovine) i voditi računa da nož ne dodiruje dno (oko 1 cm), a zatim isto učiniti i s druge strane. Središnji deo hleba izvaditi pa premazati penasto umućenim puterom i ostaviti u zamrzivaču da se malo stegne.
8. Zatim, sredinu hleba izvaditi iz zamrzivača i iseći na tanke režnjeve (na 12 delova).
9. Svaki isečeni deo hleba premazati omekšalim puterom, pa spojiti po dva (kao za sendvič). Zatim, zrakasto iseći na osam delova. Isti postupak važi za preostali materijal. Sendviči sa taramom ne moraju se premazivati puterom.
10. Tzv. sendviče naizmenično ređati u izdubljeni hleb i dekorisati po želji.