Hleb je na lošem glasu pa ga mnogi izbegavaju u svakodnevnoj ishrani. Ali zar je stvarno toliko loš?
Negde između antiglutenskog trenda i dijeta bez ugljenih hidrata, hleb je gotovo postao nova cigareta. Razotkrivamo neke od najvećih mitova o hlebu
Mit 1: Hleb ima prazne kalorije
To zavisi o tome kakav je hleb. Onaj od celih žitarica je pun vlakana i vitamina, a zdrav je i za srce.
Mit 2: Gluten je loš
Gluten je štetan za ljude koji su alergični na pšenicu i koji imaju celijakiju. Za ostale nije štetan, ali ni ne donosi neku korist, osim ako nije reč o hlebu s celim žitaricama. Poenta? Sve je u umerenosti. U hlebu možete da uživate nekoliko puta nedeljno. Ali ako vam je on osnova ishrane, a ostatak je nezdrav, onda biste mogli da imate problema.
Mit 3: Hleb goji
Opet sve zavisi o tome koja je vrsta hleba u pitanju i u kojim količinama ga jedete. Studija je pokazala da su žene koje su jele cele žitarice mršavile više od onih koje su ih izbegavale. Takođe, jedite ga ujutro, a izbegavajte uveče.
Mit 4: Hleb izaziva probleme s varenjem
Čini se da je hleb kriv za sve! Pa nije ako jedete onaj od celih žitarica. Vlakna, zapravo, poboljšavaju varenje.
Mit 5: Hleb izaziva upalu zglobova
Suprotno je. Ako hleb sadrži semenke i cele žitarice, omega-3 kiseline će pomoći u borbi protiv upala.
Izvor: Prva