Start Hlebovi Hleb od kukuruznog brašna

Hleb od kukuruznog brašna

Hleb od kukuruznog brašna
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 70 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

250 g kukuruznog brašna
150 ml vrele vode
500 g pšeničnog brašna
250 ml mlake vode
20 g kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašika ulja

Priprema:

1. Kukuruzno brašno preliti vrelom vodom i dobro umešati, te ostaviti da se ohladi.
2. Kvasac i šećer rastopiti u mlakoj vodi pa ostaviti da zapeni.
3. U vanglicu usuti pšenično brašno, posoliti i dodati ohlađeno kukuruzno brašno. Sve dobro pomešati pa kada je masa sjedinjena dodati kvasac i umesiti testo. Pokriti pamučnom krpom ostaviti testo na toplom mestu da se duplira.
4. Testo premesiti i oblikovati po želji. Poređati u podmazan pleh i ostaviti 10-ak minuta da naraste.
5. Površinu hleba blago raseći nožem pa peći u ugrejanoj rerni na 250ºC desetak minuta. Zatim, smanjiti temperaturu i peći na 200ºC još oko pola sata.
6. Ispečen hleb izvaditi iz pećnice, blago poprskati hladnom vodom i prekriti pamučnom krpom, kako bi malo omekšao.