Sterilitet je vrlo često uzrokovan raznim bakterijskim, gljivičnim ili virusnim infekcijama koje se adekvatnom terapijom mogu sanirati, ali stručnjaci tvrde da se, pre nego što se pribegne skupim i složenim procedurama, stepen plodnosti može povećati i jednostavnim, prirodnim metodama. Praktikovanje pravilne i zdrave ishrane nezaobilazna je i važna stavka tokom perioda kada žena pokušava da ostane u drugom stanju.
Adekvatna ishrana u ovom stadijumu i pospešivanju plodnosti kod žena podrazumeva unos pečuraka, lososa, ćurećeg mesa, citrusnog voća, heljde, integralnog pirinča, ribe, jaja, a važne su i namirnice koje sadrže vitamine B5 i B12, kao i esencijalne masne kiseline (hladnoceđena ulja).
Neplodnost kod muškaraca može se regulisati ishranom bogatom vitaminima A, E i C – šargarepa, spanać, prokelj, kupus, kajsija, šljiva, suncokretovo seme, cerealije, grašak, zelena paprika, spanać, jagode.
Sve nečistoće – mesne prerađevine sa antibioticima i hormonima, voće i povrće dohranjivano veštačkim đubrivima i drugi toksini iz okoline koje jetra nije u stanju da očisti iz krvi, kod muškaraca se najčešće skladište u prostati, a kod žena u materici ili jajnicima. Posledice toga su porast šećera, gojaznost, kiselina, pad imuniteta, ali i sve učestalija pojava nepolodnosti kod oba pola – savetuje nutricionista iz Centra za hrono ishranu Mirjana Ljutić.