Sastojci:
700 g speltinog brašna
1 ½ kašičica soli
400 ml mlake vode
150 g masti
300 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
so, biber
Priprema:
1. U dubljoj posudi izmešati brašno i so, dodati vodu i zamesiti glatko testo. Pokriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom da miruje oko pola sata.
2. Testo podeliti na šest delova, formirajući jufkice i premazati ih rastopljenom mašću. Ostaviti da odstoje oko dvadeset minuta.
3. Na malo ulja propržiti sitno seckan crni luk, pa dinstati sve dok ne omekaša i postane staklast. Dodati mleveno meso, propržiti i začiniti po ukusu. Kada meso dobije rumenu boju skloniti sa vatre.
4. Jufkice rastanjiti oklagijom a zatim pristima rastanjiti koru što je više moguće, uz dodavanje masti kako bi se kora lakše tanjila.
5. Pripremljene kore ravnomerno posuti uprženim mesom, a zatim zarolati.
6. Pite zamotati u oblik puža i ređati u podmazan pleh.
7. Pre pečenja premazati ih preostalom mašću i peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 35 minuta.
8. Izvaditi iz rerne i ostavitida se kratko prohlade, pa poslužiti.