Start Hrono recepti Doručak Hrono recept: Hleb sa semenkama (FOTO)

Hrono recept: Hleb sa semenkama (FOTO)

Recept Vesne Kecman, autorke bloga Domaćica

  • 80 minuta
  • mirovanje 30 h
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kvas
100 g integralnog brašna od spelte
120 ml mlake vode
Testo
300 g integralnog brašna od spelte
120 ml mlake vode
1,5 kafena kašičica soli
semenke za posipanje (susam, lan, golica)

Priprema:

Kvas
1. U staklenu posudu sipati brašno, dodati mlaku vodu i dobro izmešati kašikom. Zatvoriti posudu plastičnom folijom i čačkalicom probušiti nekoliko rupica na foliji. Ostaviti posudu na tamno mesto sobne temperature da odstoji oko 24 sata.
Testo
1. Nakon perioda fermentacije, prebaciti kvas u posudu za mešenje.
2. Dodati brašno, mlaku vodu i so, pa dobro izmešati sve sastojke. Posudu s testom pokriti plastičnom folijom i ostaviti na tamno mesto sobne temperature. Nakon šest sati mirovanja, hleb je spreman za pečenje.
3. U nauljen kalup postavljen pek-papirom prebaciti nadošlo testo, posuti semenkama po želji, prekriti folijom i peći u rerni zagrejanoj na 220°C oko 30 minuta. Nakon tog perioda skinuti foliju s kalupa, smanjiti temperaturu na 180°C pa peći još 30 minuta.
4. Pečen hleb izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi pa tek onda seći kako ne bi bio gnjecav.

Savet: Ohlađen hleb čuvati u kutiji ili umotati u pamučnu krpu da se ne bi osušio.

Na sledećoj strani pogledajte postupak pripreme u slikama tzv. korak po korak…