Sastojci:
500 g debljih heljdinih kora
400 g mlevenog mesa
1 veći crni luk
5-6 kašika ajvara
so, biber
peršunov list
200 ml kisele vode
75 ml ulja
malo susama
Priprema:
1. Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk. Dodati mleveno meso i dinstati desetak minuta dok ne ispari višak tečnosti. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati seckani peršun i ajvar po želji.
2. Posebno pomešati vodu i ulje za premazivanje kora.
3. Pitu slagati na sledeći način: prvu koru premazati mešavinom vode i ulja. Preko nje staviti drugu koru i ponovo premazati. Na jedan kraj kore, sasvim uz ivicu, staviti fil celom dužinom. Zaviti u rolat i prebaciti u podmazan pleh. Na isti način napraviti preostale rolate dok se ne potroše sve kore.
4. Rolate premazati preostalom mešavinom vode i ulja i zarezati nožem na rastojanju od 5-6 cm. Posuti susamom i ostaviti da odstoje dok se rerna ne zagreje.
5. Peći na 200°C oko 40 minuta dok pitice ne dobiju finu bakarnu boju.
Savet: Kupovne heljdine kore sadrže u sebi pšenično brašno. Pokušajte da umesite kore po vašem ukusu od dozvoljenih vrsta brašna.