Start Glavna jela Meso Hrskava piletina u slatko kiselom sosu

Hrskava piletina u slatko kiselom sosu

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Sastojci:

– 800 gr pilećeg belog mesa
– 3 čena belog luka
– 1 kašika meda
– 3 – 4 limuna (ili pomorandže) ili 2 limuna i 2 pomorandže
– 200 gr integralnog pirinča
– 4 – 5 kašika gustina
– ulje (idealno susamovo)
– soja sos
– tabasko (po želji)
– so
– brašno
– susam (po želji)
– 3 supene kašike šećera
– 3 supene kašike sirćeta (najbolje alkoholnog)
– vegeta

ISPROBAJTE I… Piletinu sa mlincima

Priprema:

Prvo obarite pirinač u slanoj vodi, u koju ste dodali malo ulja. Ova hrskava piletina u slatko kiselom sosu se služi uz integralni pirinač obično, a ukoliko vam se ne dopada ovaj recept, možete je služiti uz prilog od mešanog povrća.

Dok se pirinač kuva, vi iseckajte piletinu na tračice. Izmešajte brašno i susam, posolite po ukusu. Piletinu valjajte u brašno i susam, pa pržite na dobro zagrejanom ulju, dok ne dobije lepu žutu boju sa obe strane. Potom piletinu ostavite da se ocedi od ulja, a najbolje je da je poređate na salvetu.

Kada završite sa prženjem piletine počnite sa pripremom sosa. Prvo iscedite voće, pa dodajte istu količinu vode koliko ste dobili soka od voća.

Zagrejte ulje, pa kratko propržite na njemu sitno iseckan beli luk, ali vodite računa da ne zagori. Odmah dodajte izmešani sok od voća i vodu, soja sos, med, šećer i začine po ukusu. Na kraju rastvorite kocku za sobu u 200 ml vode, pa i nju dodajte u sos. Na kraju dodajte sirće. Kada se sos ukuva ( otprilike trećina treba da ostane ).

Razmutite gustin sa 2 – 3 supene kašike vode, pa dodajte u sos i ostavite da virucka još malo na tihoj vatri. Na kraju kuvanja, sos bi trebalo da bude gust poput džema. Ovde vam predlažem da probate sos, kako biste procenili da li treba da dodate neki od začina.

Hrskava piletina u slatko kiselom sosu bi trebalo da se servira odmah, dok je još topla.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net