Iako možda niste odrastali tokom turbulentnih devedesetih godina prošlog veka, sigurni smo da ste čuli za dens grupu „Bit Strit“ koja se u mnoštvu drugih izdvojila hitovima „Opsesija“ , „Gde si ti“ i mnogim drugim. Jedan od osnivača benda je bio Huseim Alijević poznatiji kao Husa koji je svoju ljubav prema plesu i muzici pretočio u svoj najveći projekat koji mu je doneo veliku slavu. Grupa je nastala davne 1992.godine, a prvi nastup su imali na „Mesamu“ sa pesmom „ Samo jedan teren“ gde su osvojili i nagradu publike. Većinu hitova Bit Strita potpisao je upravo Husa koji se kasnije otisnuo u solo vode i izdao dva albuma „Iz inata“ i „Možda nisam dobar“. Ovaj mladi pevač, kompozitor, tekstopisac i aranžer radio je na albumima Dragane Mirković, Saše Matića, Željka Šašića, Džeja i mnogih drugih pevača. U braku je sa Dušankom Dekić Bebom koja je uz Husu i Ljubu bila jedan od osnivača grupe Bit Strita, s kojom ima ćerkicu. Ovaj šarmantni Beograđanin se veoma dobro snalazi u kuhinji, a maminim baklavama nikako ne uspeva oda odoli, a ni jagnjećoj kapami.
Da li voliš da kuvaš i kako se snalaziš u kuhinji?
Volim da kuvam i odlično se snalazim u kuhinji. Volim da jedem i pravi sam gurman, inače sam po struci diplomirani poslastičar.
Koja hrana te podseća na detinjstvo i da li si kao mali bio izbirljiv?
Nisam izbirljiv po pitanju hrane, roditelji su me naučili da jedem sve, a iz detinjstva najviše pamtim mamine krofne i pite.
Omiljeni restoran, preporuka?
Omiljeni restorani su mi iz lanca “Hollywood Planeta” zbog lokacija, enterijera, hrane i gostiju, mada možete probati i jagnjetinu ispod sača u restoranu “Sach” u Zemunu.
Kada si u inostranstvu, u koje restorane ideš i šta jedeš?
Pored ovih, gore pomenutih restorana, u inostranstvu volim da jedem i u restoranima sa azijskom kuhinjom, obožavam istočnjacke specijalitete. Voleo sam da jedem ljute prelive, ali ih sada izbegavam.
Da li vodiš računa o ishrani?
U poslednje vreme veoma vodim računa šta jedem jer često variram sa kilažom pa nekad moram da stanem na loptu, pogotovo kad su u pitanju određene namirnice.
Omiljena kuhinja?
Pored svih kuhinja, naša mi je ipak najomiljenija jer je ona zapravo carska kuhinja. Samo kad pomislim na pasulj, sarmu, jagnjeću kapamu…uh.
Slani ili slatki specijaliteti?
Preferiram slane specijalitete sve do momenta kad se moja mama pojavi sa baklavama ili krofnama.
Da li postoji nešto što nikada ne bi pojeo?
Često volim da gledam emisije na temu opstanka u raznim divljinama i tom prilikom vidim razne stvari koje ljudi pojedu iz nužde, a koje ja ne bi nikako mogao, mada nikad se ne zna. Lično smatram da ljudi na planeti preteruju sa ishranom i da se jede mnogo više nego što nam je potrebno. Pročitao sam negde da je potrošnja mesa i ribe za desetak puta uvećana za samo desetak godina, moramo biti svesniji planete na kojoj živimo i početi da se ponašamo kao da smo deo iste, a ne da u obesti remetimo ravnotežu i razne vrste dovodimo do istrebljenja.
Omiljeni recept
Jagnjeća kapama
Sastojci:
– 1 kg jagnjetine
– 200gr crnog luka
– 200gr mladog luka
– 300gr paradajz pirea
– 100gr masti
– 5gr aleve paprike
– 1gr belog luka
– 2dl kiselog mleka
– 100gr brašna
– 300gr spanaća
– so
– 4dl vode
– ¼ kocke za supu
Priprema:
Jagnjetinu isecite na osam delova, operite i prosušite krpom, posolite, pospite brašnom, pa je u 50 g vrele masti propržite da dobije rumenu boju i izvadite iz masti. Luk sitno naseckajte i na drugom delu masti takođe propržite do zlatno-žute boje. Dodajte sitno seckane peršun i beli luk, pa i to malo propržite. Dodajte vodu i kocku za supu, i sve kuvajte 10 minuta. Ubacite proprženo meso, paradajz, poklopite i polako dinstajte 40 minuta. Spanać očistite, operite i dobro ocedite. Mladom luku odsecite vrhove listova, a ostatak isecite na 2,5 cm duge štapiće, pa na ugrejanoj masti u kojoj se pržilo meso pržite 3 minuta uz lagano mešanje. Dodajte oceđen spanać, prevrćite lopaticom i pržite još 3 minuta. I to dodajte mesu i dinstajte lagano još 25 minuta. Pred posluživanje prelijte kiselim mlekom ili pavlakom.
Autor: Jasmina Jovičić
Foto: Facebook/Promo