Iako nije trenutno toliko u trendu kao kelj, svakako je primamljiviji deci i mnogim odraslima. Ovaj zeleni buket, sličan karfiolu i prokelju, pun je vitamina C, vlakana i folne kiseline, a 100 grama ovog povrća zadovoljava dnevnu potrebu za kalcijumom. Još nešto što ide u prilog brokoliju je to što se nije komplikovan za spremanje i ide uz mnoga jela.
Pasta salata sa pečenim brokolijem
Potrebno je:
150 grama brokolija, 3 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber, pakovanje paste (pene ili fusili), 2 kašike limunovog soka, 2 crvene paprike isečene na trakice, 50 grama crnih maslina, 50 grama krupno seckanih oraha.
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Isecite brokoli i iskidajte ga na manje cvetove. Na papir za pečenje stavite brokoli, beli luk u ljusci i 1 kašiku ulja, a sve pospite sa malo soli i bibera. Pecite oko 15-20 minuta u rerni, dok brokoli ne omekša i ne dobije braon boju. Za to vreme skuvajte pastu po instrukcijama na paketu. Potom skinite ljusku sa pečenog belog luka, izgnječite ga i dodajte limunovog soka i malo ulja. Začinite sa malo soli i bibera i prelijte pastu, a onda dodajte i brokoli, naseckanu crvenu papriku, masline i orahe.