Sastojci:
Za kore:
– 18 jaja
– 18 kašika šećera
– 18 kašika brašna
– 3 kesice praška za pecivo
– 3 kašike kakaoa
Za fil I:
– 14 jaja
– 500 g margarina sa ukusom vanile
– 500 g šećera u prahu
– 300 g čokolade
Za fil II:
– 3 pudinga od vanile
– 1 l mleka
– 13 kašika šećera
– 250 g margarina sa ukusom vanile
– 100 g šećera u prahu
Za dekoraciju:
– 300 g šlaga
– kisele vode po potrebi
– kolačarske boje po želji
Priprema:
Kore:
1. Ulupati 6 belanaca u čvrst sneg.
2. Posebno ulupati 6 žumanaca sa 6 kašika šećera, pa umešati 6 kašika brašna pomešanih sa kesicom praška za pecivo.
3. Na kraju umešati sneg od belanaca i sve lepo sjediniti. Smesu uliti u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.
4. Od preostalog materijala napraviti još dve kore, ali u jednu pored ostalih sastojaka dodati jednu, a u drugu 2 kašike kakaoa.
Fil I:
1. Ulupati belanca u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti 500 g margarina sa ukusom vanile sa šećerom u prahu.
3. Potom, postepeno dodavati žumanca jedno po jedno, neprekidno muteći. Ostaviti sa strane.
4. Čokoladu otopiti na umerenoj temperaturi, pa je dodati u krem. Na kraju pažljivo umešati šam od belanaca. Promešati varjačom.
Fil II:
1. U malo mleka razmutiti prašak za puding, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom, te ukuvati puding.
2. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Za to vreme umutiti margarin sa ukusom vanile sa šećerom u prahu i sastaviti ga sa ohlađenim pudingom.
Finalni postupak:
1. Obe kore preseći napola, tako da se ukupno dobije 6 kora.
2. Zatim od dobijenih kora formirati lokomotivu, filovati kora I, fil I, kora II, fil II, kora III, fil I… dok se ne utroši materijal, u zavisnosti od toga na koji način ste isekli kore za lokomotivu.
Recept Snežane Milinović iz Sremskih Karlovaca.
Arhiva: Torte i kolači