Start Kuhinje sveta Turska kuhinja: Imam Bajaldi

Turska kuhinja: Imam Bajaldi

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Imam, turski sveštenik, imao je sreće da se oženi devojkom koja je fantastično kuvala, a čiji otac se bavio uzgojem i proizvodnjom maslina. Svakodnevno mu je pripremala vrhunske specijalitete, ali najviše mu se dopao punjeni patlidžan u maslinovom ulju. Kada je otkrio ovaj delikates, zatražio je od nje da mu ga svaki dan spravlja za večeru. Žena je to učinila i kuvala isto jelo dvananaest večeri zaredom. Međutim, trinaestog dana jelo nije bilo posluženo na trpezi. Kad je imam upitao za razlog, žena je odgovorila da je ponestalo maslinovog ulja i da ga mora nabaviti ukoliko i dalje želi da uživa u specijalitetu. Imam je bio toliko šokiran da se u momentu onesvestio. Od tog dana, njegovo omiljeno jelo postalo je poznato kao – imam bajaldi („imam se onesvestio“).
Sad kad znate istoriju ovog ukusnog jela, bio bi red i da ga isprobate!