S obzirom na veliki izbor različitih vrsta hleba na policama dućana, teško je znati koji je najzdraviji izbor.
Beli hleb, integralni, onaj s celim zrnom ili hleb od kiselog testa – teško je reći koji je odabir najzdraviji. Stoga doktorka Rosemary Stanton otkriva sve tajne pojedinih vrsta hleba i predlaže najzdraviju varijantu.
Beli hleb, osim ako je napravljen od izbeljenog brašna, pravi se od pšenice kojoj se tokom procesa mlevenja uklanja spoljni sloj zrna. To za rezultat ima jako mekane kriške i blagi ukus. Beli hleb sadrži manju količinu vlakana, oko jedan gram po kriški, ali je dobar izvor proteina i ugljenih hidrata. Međutim, često dodati aditivi, koji podstiču rast i bujanje testa, takođe podižu glikemijski indeks, tako da osjećaj sitosti nakon te vrste hleba ne deluje jako dugo. Iz tog razloga je kriške belog hleba najbolje kombinivatu s namirnicama koje su bogate proteinima, poput jaja, sira i piletine, piše magazin Taste.
Beli hleb s većim udelom vlakana, obično iz mahunarki, ima više zdravstvenih prednosti od običnog belog hleba. Međutim, obogaćeni beli hleb nije toliko zdrav kao integralni hleb jer ne sadrži čitav niz vitamina i minerala.
Integralni hleb. Kada je napravljen od celovitog zrna, integralni hleb ima sličnu nutritivnu vrednost kao i hleb od celog zrna. Međutim, često se integralni hleb dobija kombinacijom belog brašna s mekinjama i pšeničnim klicama koje se usitnjavaju za vreme mlevenja. Na taj način nastane brašno s dužim rokom trajanja, ali takav hleb ne poseduje jednaku hranljivu ravnotežu. Integralni hleb ima više vlakana, vitamina i minerala od beloga hleba jer je obogaćen jodom i folnom kiselinom. Osim toga, integralni hleb se znatno brže probavlja, pa ima veći glikemijski indeks od hleba s celim zrnom, pa u dve kriške sadrži oko 2 grama vlakana.
Hleb od celog zrna. Dok je integralni hleb zapravo beli hleb pomešan sa žitaricama, hleb od celog zrna sadrži semenke žitarica koje se dodaju integralnom brašnu, pa se na taj način postiže veća nutritivna vrednost. Hleb od celog zrna, uključujući i vrste od raženog testa i one od kiselog testa, ima oko četiri puta više vlakana od belog hleba, što ga čini jednim od najzdravijih izbora. Hleb od celog zrna ima niski glikemijski indeks jer se semenke i žitarice nešto duže probavljaju. Iz tog razloga je ova vrsta hleba dobar izbor za ručak, pogotovo ako jedete sendviče jer će duže trajati osećaj sitosti. Soja i laneno ulje hlebu daju dobru dozu omega-3 masnih kiselina, a po pitanju vlakana jedna kriška hleba od celog zrna sadrži od 1,5 do 4,5 grama.
Raženi hleb od celog zrna. Raženi hleb znatno je grublje i teže teksture od drugih vrsta hlebova zahvaljujući nižoj sadržini glutena. Svetao raženi hleb, napravljen od raženog i pšeničnog brašna, po pitanju zdravog izbora nalazi se u sredini između belog i integralnog hleba, a onaj s dodazim žitaricama nalazi se na samom vrhu zdravog odabira zbog visokog udela vlakana i vitamina.
Hleb od kiselog testa i celog zrna. Kiselo testo diže se i do 18 sati, pa je tako ova vrsta hleba znatno jačeg ukusa i niskog glikemijskog indeksa. Vitamini, minerali i razna vlakna u ovom hlebu razlikuju se zavisno od toga koje se brašno koristi. Prema rečima nutricionista, hleb od kiselog testa s celim zrnom definitivno je najzdraviji. Ali, treba obratiti pažnju prilikom kupovine. Naime, neke vrste hleba od kiselog testa zapravo imaju samo dodati ukus i nisu napravljene od pravog kiselog testa, iz tog razloga svakako proverite etiketu.
Izvor: Tportal
Foto: Flickr