Sastojci:
2-3 supene kašike maslinovog ulja
20 g putera
200 g braon šampinjona
100 g bukovača
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
100 g integralnog pirinča
so, biber
350 ml mlake vode
ili povrtnog bujona
30 g putera
30-ak g rendanog parmezana
ISPROBAJTE I… Mediteranski rižoto
Priprema:
1. Bukovače polako razdvojiti i četkicom/suvom krpicom očistiti i iseći na tanke tračice ili kockice. Zatim, na isti način očistiti šampinjone od komposta i izrezati na listiće (koriste se i drškice).
2. Crni luk iseći na sitno. Beli luk očistiti i sitno iseckati ili ispasirati.
3. Ugrejati šerpu, pa usuti ulje i puter. Odmah dodati braon šampinjone i bukovače, pa pržiti dok ne postanu rumeni sa svih strana. U to dodati crni luk, pa pržiti par minuta tj. dok tečnost ne ispari. Zatim, smanjiti temperaturu i dodati beli luk, kratko propržiti i dodati pirinač, mešati sve vreme i pržiti sve dok pirinač ne počne da se lepi za dno posude.
4. Začiniti i naliti sa vodom/bujonom i kuvati 30-ak miuta, uz mešanje (naročito u drugoj polovini kuvanja kada veći deo vode ispari).
5. Kada je pirinač skuvan (ne sme biti suve strukture, mora biti kremast, po potrebi doliti još malo tečnosti) šerpu skloniti sa ringle, dodati puter i promešati.
6. Potom, šerpu prekriti pamučnom krpom i poklopiti. Nakon 7-8 minuta otklopiti i u rižoto dodati rendani sir.
7. Sve promešati i odmah služiti. Dekorisati po želji.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net