Start Zanimljivosti Kuvajte ih što češće: Okrepljujući kompoti

Kuvajte ih što češće: Okrepljujući kompoti

Kompot, okrepljujuća tečnost sa voćnim ukusom ima blagotvorno dejstvo na organizam.
kompotTopli napici zbog svoje temperature nakratko zagrevaju organizam, što vraća telo na njegovu “radnu” temperaturu i stvara osećaj prijatnosti.
Oni mogu i da ublaže upalne procese u grlu, a konzumiranjem prokuvane vode smanjuje se rizik od bakterijskih infekcija koje vrebaju zimom oslabljeni organizam.

Iako se kompoti vrlo često povezuju sa bolesnim stanjima organizma, tečnost kuvanog voća može da bude vrlo okrepljujuća.
Ovaj napitak blage voćne arome može da ima ulogu slatke supe, a ako se u njega dodaju razni začini, poput cimeta i karanfilića, njegova korisnost se neizmerno obogaćuje: karanfilić se u alternativnoj medicini koristi u lečenju smetnji sa varenjem, proliva, mučnine i povraćanja. S druge strane cimet reguliše šećer u krvi i ima protivupalno dejstvo.
Suve začine, koji se obično dodaju na kraju pripreme napitka (karanfilić, cimet, vanila, anis) dodati na početku jer na taj način bolje otpuštaju aromatične supstance.

RECEPT PLUS:
Domaći kompot od crne ribizle

A evo kako neke druge napitke možete učiniti savršeno ukusnim:
– u vruću čokoladu ili topli kakao dodajte mrvicu soli
– u kafu dodati slatku pavlaku i cimet
– u kuvano vino dodajte med
– u kompot dodajte koricu limuna i pomorandže, i šipku vanile
– u čaj dodajte dve kapi eteričnog ulja bergamot pomorandže

Uživajte!
D.S.