Da biste maksimalno iskoristili pozitivne efekte određenih namirnica, važno je da znate šta da jedete uz njih.
Stručnjaci kažu da je, na primer, uz čaj dobro pojesti limun ili ga iscediti u čaj. Razlog za to je što vitamin C koji se nalazi u limunu pomaže organizmu da apsorbuje katehine, odnosno antioksidanse iz čaja. Na taj način, organizam će izvući maksimalnu korist iz čaja.
Pored toga, dobra kombinacija sa limunom je i kelj. Kelj sadrži dosta gvožđa, koje će telo iskoristiti na najbolji mogući način, ukoliko uz to unesete i vitamin C iz limuna.
Ovo možda nije idealna kombinacija, barem ne što se tiče ukusa, ali paradajz i avokado idealan su par kada je reč o delovanju na zdravlje. Paradajz sadrži likopen, koji će sistem organa za varenje najbolje apsorbovati ukoliko uz to unesete i zdrave masti, poput onih koje se nalaze u avokadu.
Govoreći o paradajzu, stručnjaci kažu da je dobro i da uz ovo povrće ponekad jedete brokoli. Naime, oni tvrde da se u paradajzu nalaze supstance koje štite od raka, a koje najbolje deluju kada se kombinuju sa brokolijem.
Izvor: Mondo
Foto: Flickr