Start Zanimljivosti Italijanski kuvari otkrivaju tajnu savršenog bolonjeze sosa!

Italijanski kuvari otkrivaju tajnu savršenog bolonjeze sosa!

6709315114d06760ebf55a778735854_orig
Vrhunski italijanski kuvari, ogorčeni zbog pogrešnih interpretacija čuvenog specijaliteta, otkrili su kako se pravi bolonjeze sos. Gurmani, ljubitelji špageta sa bolonjeze sosom, užasnuti su raznim varijantama pripreme ovog italijanskog specijaliteta. Tako se širom planete, umesto mlevene junetine, sosu dodaje piletina ili ćuretina. U nameri da povrate integritet i originalnost bolonjeza, italijaski kuvari, njih 450, u nedelju 20. oktobra, pripremali su pravi bolonjeze sos u više od 50 zemalja. Originalni recept, koji je zaštićen još 1982. godine u Bolonji, sadrži i slaninu, šargarepe, celer, crni luk, sos od paradajza i malo vina. Kulinarski stručnjaci napominju da je najčešća greška pri serviranju bolonjeze sosa serviranje sa špagetama, a da bi sa bogatim mesnim sosom trebalo poslužiti taljatele. Nije samo bolonjeze pogrešno interpretiran italijanski specijalitet, to su još i špageti karbonara, pica Napolitana, pesto i tiramisu.

Izvor: stvarukusa.rs
Foto: Flickr