Start Predjela Slani zalogaji Italijanski štapići – uvrnuti prutići sa pizza punjenjem

Italijanski štapići – uvrnuti prutići sa pizza punjenjem

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana
  • 60 minuta
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
700 g brašna
250 g margarina
100 g krem sira
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
100 ml mleka
1 kašičica soli
2 jajeta
Fil
200 g gustog kečapa
200 g praške šunke
40 g parmezana
origano, bosiljak

Priprema:

Testo
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, šećer, svež kvasac i kašičicu brašna.
Sastojke dobro promešati kako ne bi bilo grudvica i ostaviti na toplom da kvasac
nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, omekšao
margarin, krem sir, 1 jaje i so te dobro izmešati. Zatim, postepeno dodavati
preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno
testo ne treba čekati da nadođe.
Fil
1. Prašku šunku što sitnije iseckati i sjediniti sa kečapom i parmezanom. Dodati
origano i bosiljak po ukusu pa promešati.
Finalni postupak
1. Umešeno testo podeliti na dva dela. Svaki deo istanjiti oklagijom u pravougaonik debljine 0,4 mm.
2. Prvi pravougaonik premazati filom od praške šunke i prekriti drugim delom testa.
3. Filovano testo iseći na trake širine 1 cm okruglim zupčastim nožem, a potom svaku traku uviti u spiralu.
4. U pleh obložen papirom za pečenje poslagati pripremljene štapiće i premazati ih umućenim jajetom.
5. Štapiće peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumene.

Preporučujemo i recept za perece.