Kombinovanje namirnica
Pre nekoliko godina uradila sam test intolerancije na hranu, ali ceo ”referat” koji sam tada dobila nikad nisam ni pogledala. Nastavila sam da jedem ono što mi se sviđa te da ignorišem ono što mi se ne dopada. Jedino što me je zaista zaintrigiralo jeste kombinovanje hrane, ali i tu je moj ukus imao ključnu ulogu.
Nikad nisam imala običaj da uz meso jedem krompir, koji ne spada u moje omiljene namirnice.
Doduše, danas i meso jedem mnogo manje nego ranije, a crveno sam prošle godine izbacila iz jelovnika.
Slatka, loša navika
Dešava se da tokom dana pojedem ”pola pleha” kolača, ali ni približno toliko često kao nekad. Kad se ima u vidu šta sve ne jedem od onoga što je na listi ”izbegavati”, dođe se do zaključka da su kolači moja jedina loša navika, ako ih tako možemo tretirati. Kad sam u Americi, nastojim da uvek u tanjiriću imam iseckanu šargarepu, cveklu, bademe… To grickam kad moj organizam počne da traži nešto slatko.
Time mu pružim šećer, ali u zdravoj varijanti. Sigurna sam da čovek ne sme da ode u krajnost, pa da se odriče svega što voli, jer nema ništa gore nego kad gladuje, pa onda ophrvan nervozom dobije napad gladi i pojede sve što nađe u frižideru.
Mnogo je bolje nešto ”gricnuti” svaki sat ili dva. To je naročito važno za vitke osobe, koje nemaju ”prirodne rezerve”, pa njima još brže nego ostalima pada šećer.
Opasno je i preskakanje obroka, jer organizam, bojeći se da će ostati bez hrane, počinje da pravi zalihe.
Na sledećoj stranici pročitajte Ivanin meni!