Start Deserti Izvrsna poslastica: Kolač na metar

Izvrsna poslastica: Kolač na metar

Foto: Bakini slatkiši
Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:

Za kore:
4 jajeta
200 g šećera
2 vanil-šećera
1 dl ulja
1,5 dl mlake vode
250 g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
rendana kora od 1/2 limuna
1 kašika ruma
Za fil:
7 dl mleka
6 kašika šećera
2 pudinga od vanile
200 g margarina
sok od 1 limuna
Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašika ulja
1 kašika margarina

ISPROBAJTE I… Kakao kolač

Priprema:

Kore:
1. Odvojiti belanca od žumanaca pa ih sa šećerom umutiti u čvrst šam. Postepeno dodavati žumanca, vanil-šećer, vodu, ulje i brašno pomešano sa preškom za pecivom muteći dok se ne dobije ujednačena smesa.
2. Masu podeliti napola pa u jedan deo umešati rendanu koru limuna a u drugi kakao i rum.
3. Dva kalupa za srneća leđa nauljiti i posuti brašnom te u jedan sipati žutu, a u drugi braon smesu.
4. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta pa smanjiti temperaturu na 150°C i nastaviti sa pečenjem još 15–20 min.
5. Pečeni biskvit izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi a potom ga poprečno iseći na šnite.
Fil:
1. U šerpi sjediniti 5 dl mleka, šećer i vanil-šećer pa kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile, pa umešati u ključalo mleko i kuvati uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. Penasto umutiti margarin pa ga sjediniti sa ohlađenim pudinglom i izmiksati. Pred kraj mućenja dodati sok od limuna.
Finalni postupak:
1. Isečene šnite svetlog i tamnog biskvita premazivati pripremljnim filom i slagati na tacnu jednu do druge da bi se oblikovao kolač. Preostalim filom premazati oblikovani kolač i ostaviti da se stegne.
2. Posebno pripremiti glazuru. Sjediniti puter, ulje i čokoladu pa zagrevati na pari uz neprekidno mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa.
3. Čokoladnom glazurom poprskati kolač.
4. Kada se glazura stegne kolač ukoso seći na šnite da bi se oblikovale šare.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net